ASPEN, COLORADO – san svih skijaša.

Grad Aspen je sjedište županije Colorado u Sjedinjenim Američkim Državama s 5.804 stanovnika, a osnovan je kao rudarski kamp u Clorado Boom Silveru, dok je danas jedno od vodećih turističkih odredišta što se tiče skijanja.

U kasnom periodu dvadesetog stoljeća grad je polako postajao popularna destinacija za slavne osobe kada je počeo privlačiti osobe kao što su Charlie Sheen, John Denver te ostale bogataše koji jednostavno moraju provesti par dana na mjestu za koje se čini kao da je rezervirano samo za njih.
Aspen prije predstavljao važno rudarsko mjesto koje je polako počelo zauzimati vodeće mjesto u nalazištima srebra. Međutim, nakon ekonomskog kolapsa 1893. godine, mnogi su rudnici bilio zatvoreni i velik je broj rudara ostao bez posla.

Od tog tragičnog trenutka Aspen je krenuo u jednom drugačijem smjeru. Tada se, prije svega, odlučio osloniti na turizam i to ponajviše zimski turizam koji je uključivao zimske sportove, a ponajviše skijanje. Pored toga, Aspen se usredotočio da postane glavnim “in” odredištem poznatih bogataša. Tako se središnji dio mjesta pretvorio u vrlo skupoceni niz nekretnina koje uključuju vrhunske dućane i isto tako vrhunske restorane s poprilično primamljivim ponudama.

Kada pričamo o skijanju, treba napomenuti kako se radi o mjestu na 1.000 metara nadmorske visine s najvišim vrhom na 3.400 metara te ogromnom skijaškom površinom koja iznosi 2.000 hektara. Predio koji obuhvaća četiri planine kao što su Aspen, Snowmass, Highlands i Buttermilk predstavlja savršen skijaški ambijent.

STAZE ZA SKIJANJE:
Predio koji obuhvaća četiri planine — Aspen, Snowmass, Highlands i Buttermilk – savršen je skijaški ambient. Silver Queen Gondola, koja podigne skijaše u vertikalu 3,267 stopa za 12 minuta, nadahnjuje većinu trenera: Ruthie′ s Run ( Ruthina staza – u osnovi trkaća staza za spust ), Copper Bowl, Crosswise, nasuprot velikom broju skijaša, deseci staza sa hupserima prolaze kroz područje jasena i smreke.

Važni podaci za skijanje:
Visinska razlika: 1000 metara
Polazište: 2400 metara
Najviši vrh: 3400 metara
Površina skijaških terena: 2000 hektara