Val Gardena (Italija) je najprestižnija dolina, uključena u Dolomiti Superski kompleksu i svjetski je poznata po godišnjoj utrci u superveleslalomu za svjetski kup. Čine je tri mjesta: Selva, St. Cristina i Ortisei i sastavni je dio najvećeg talijanskog skijališta Sella Ronde, povezanoga sa Alta Badiom, Arabbo te Canazeijem. Garantira vrhunsko skijanje.
Što se tiče staza, ima ih za sve ukuse. Od početničkih plavih u dolini, preko izazovnijih crvenih do crnih natjecateljskih mitova poput staze Saslong iznad St. Cristine. Staze su iznimno dobro uređene, pripremaju se svake večeri, a problemi sa snijegom su nepoznanica zbog 85%-tne pokrivenosti snježnim topovima. Budući da se staze nalaze na travnatim pašnjacima dovoljna je i minimalna količina snježnih padalina za njihovu pripravu. Što se tiče freeridera i snowboardera, čini se da ovo i nije njihova destinacija iako potencijala ima.
Aprés ski život nije pretjerano jak. Nešto je bučnije u Selvi i Ortiseiju, dok St. Cristina nosi imidž tihog odmarališta.  Osim skijanjem možete se zabaviti sanjkanjem, vožnjom u konjskoj zaprezi, ski trčanjem, klizanjem…

Skijanje Italija – Jeftinije uz SKIportal.hr!

Pristup/udaljenost:
A) Fernetiči – Venecija – Verona – Trento – Bolzano – Val Gardena ; 
B) tunel Karavanke – Spitall – Brunico – Val Gardena ; od Zagreba 480 km

Nadmorska visina: 1236 – 3342  m/nmv
Ukupna dužina skijaških staza : 175 km
Težina skijaških staza : srednje
Staze za skijaško trčanje : 40 km
Staze srednje težine: 100 km
Teške staze: 25 km
Lake staze: 50 km

Vučnica: 
Ski sjedežnica:
 
Gondola:

Udaljenost od Zagreba: cca.620 km