Zermatt je općina u okrugu Visp u njemačkom govornom dijelu, kantonu Valais u Švicarskoj.Grad je smješten na južnom kraju doline Mattertal na nadmorskoj visini od 1620 m, podno švicarskih najviših vrhova. Poznat je kao planinarski i ski resort u švicarskim Alpama.
Zermatt je “car-free” zona, te po njemu smiju voziti isključivo vozila na električni pogon.  Ukoliko imate već osigurani smještaj vrlo je vjerojatno da vaš hotel ili apartmanska kuća ima uslugu besplatnog prijevoza za goste, pa će vas mala električna “kutijica” spremno čekati na ulazu. Sve smještajne jedinice, bilo da je riječ o apartmanima ili hotelima, izuzetno su kvalitetne bez obzira na kategorizaciju, a s tim u skladu su i cijene.
Ukupan broj kilometara kojim se može skijati ljeti je 20 km, dok je zimi ovo skijalište spojeno sa talijanskom Cerviniom te se brojka penje na velikih 313 km. Pored plavih, crvenih i crnih staza, u Švicarskoj su i one – žute. Tom bojom na planovima su oznaćene ‘freeride’ staze, a ovdje ih ima čak 38 km. Tu se također nalazi i najduža staza u Švicarskoj koja ima 22 km. Za snijeg se  ne treba bojati jer je samo skijalište na izuzetno visokoj nadmorskoj visini.

Pristup/udaljenost: Zagreb – Ljubljana – Trst – Venecija – Milano prema sjeveru – prijevoj Simplon – Brig – Visp – Mattertal – Zermatt
Udaljenost od Zagreba 850 km, udaljenost od Rijeke 720 km

Jeftinije skijanje uz SKIportal.hr!

Nadmorska visina: 1620 – 3883  m/nmv
Ukupna dužina skijaških staza : 200 km
Težina skijaških staza : srednje
Staze za skijaško trčanje : 15 km
Staze srednje težine: 119 km
Teške staze: 50 km
Lake staze: 31 km
Vučnica: 13
Ski sjedežnica: 20
Gondola: 19

Udaljenost od Zagreba: cca.850 km